Hoppa till innehåll

förord

Röster för Christina

Förord

Detta är en berättelse om min älskade Christina Nilsson från Eksjö i Småland som år 2018 dömdes av vårt svenska samhälle till 3 månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Efter avtjänat straff och tre år senare finns inte Christina längre. Hon dog av hjärtesorg och strävan för upprättelse den 26 januari 2022 i vår nyinköpta dubbelsäng här på Södermalm i Stockholm.

Medelst text, bild, brev, dokument, foton, ljudfiler, musik, poesi och länkar till filmer (sid. 70) vill jag skapa en förståelse för hur denna i grunden så känsliga själ blev ett offer för hatdrev och samhällets straff. Jag betraktar därför detta arbete som ett slags allkonstverk i sin ambition att försöka fånga en helhetsbild kring Christina och omständigheterna runt henne i livet.

Texten kommer av olika skäl att växla i tidsperspektiv. Det är min förhoppning att läsaren ändå skall kunna orientera sig och finna en logik, linje och begriplighet. I slutet av boken finns ett Appendix (sid. 63) med en länk till en längre film med Christina samt även all text transkriberad ur den filmen. I övrigt finns ett tiotal klickbara länkar i texten för den som vill ta del av filmmaterial. Den exakta adressen till dessa återfinns i slutet av boken.

Jag lovade Christina där hon låg på båren onsdagen den 26 januari 2022 i vår lägenhet, att jag skulle göra allt i min makt för att hon postumt ska få den upprättelse hon så innerligt kämpade för under flera år och att hennes fyra små barnbarn, vid denna tid, i framtiden ska veta hur innerligt farmor/mormor längtade efter att kunna få ge dem sin kärlek.

Därför har jag den här dagen beslutat att vara Christinas röst – som så många gånger förr under vår tid tillsammans – en röst från insidan, utsidan och många andra perspektiv, och med värdefulla insikter och kompletteringar av författare Maria Johansson – således en andra röst.

Stockholm den 30 augusti 2022